luni, 9 aprilie 2012

Mituri despre par








Părul este podoaba noastră cea mai de preţ şi totodată cea care ne dă şi cele mai mari bătăi de cap. Se rupe, se decolorează, cade sau pur şi simplu nu vrea să mai crească. Şi din dorinţa de a ne rezolva problema apelăm la tot felul de remedii, cerem sfaturi şi ne ghidăm după leacuri băbeşti sau mituri urbane.
Dacă vă tundeţi des, părul devine mai des şi mai închis la culoare. Vă sună cunoscut fetelor? Multă lume îşi doreşte un păr mai voluminos, care să arate mereu ca în reclamele la şampon, totuşi trebuie să fiţi foarte atente atunci când luaţi în considerare anumite mituri. Conform studiilor, creşterea părului este, în cea mai mare parte, determinată genetic şi influenţată de hormoni, temperatură şi alimentaţie. Aceşti factori acţionează direct asupra rădăcinii părului, determinând modul în care creşte părul, precum şi textura acestuia. Aşadar, tunsul nu vă va face părul mai des, ci doar va părea mai aspru. De asemenea, nici culoarea părului nu se modifică dacă vă tundeţi des. Va părea probabil mai închis la culoare deoarece firele pe care tocmai le-aţi tuns erau decolorate de soare.
Periajul face firele de păr foarte subţiri. Ei, asta-i o explicaţie bună pentru dimineţile zăpăcite în care ajungi la serviciu cu părul vâlvoi. Părul trebuie pieptănat zilnic pentru stimularea circulaţiei la nivelul scapului, curăţarea de praf şi descâlcire. Deşi un pieptănat agresiv cu o perie de proastă calitate poate afecta rezistenţa firului de păr, acesta nu este în niciun caz subţiat sau deterioarat în timpul pieptănării.
Căciula duce la apariţia cheliei. Pe bune? Păi şi pălăriile elegante, băscuţele cochete pentru zilele geroase de iarnă cine le mai poartă? Deşi uneori părul îşi mai pierde din volum atunci când este acoperit, căciula nu exercită o presiune atât de mare asupra scalpului încât să determine deterioararea sau căderea părului.
Uscătorul de păr determină subţierea şi căderea părului. Trebuie să recunosc că acest mit îmi prinde bine de fiecare dată când mai merg pe acasă şi mă întreabă mama de ce umblu cu părul ud in toiul iernii. Deşi aerul cald poate într-adevăr să deterioreze firul de păr, ceea ce duce la ruperea mai uşoară a acestuia, folosirea foehnului nu are niciun impact asupra rădăcinii şi creşterii părului.
Şi cel mai mit dintre toate miturile, dacă smulgi un fir de păr alb, apar mai multe în loc. Păi în cazul acesta eu ar fi trebuit să am o coafură în alb şi negru căci am avut vreo două-trei fire de păr alb pe care le-am rupt. Să nu mai spuneţi la nimeni, secret belvistic să fie!
Voi ce alte mituri legate de podoaba capilară mai ştiţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu